11 mei 2020

Het kleine zwarte boekje van Jack Charlton

Toen Jack Charlton in 1970 tijdens een televisie-interview onthulde dat hij er een klein zwart boekje op nahield, verwachtten kijkers wellicht dat de schijnbaar gelukkig getrouwde Engelse WK-winnaar op het punt stond om schokkende ontboezemingen over zijn privé-leven te gaan doen. Maar in plaats van sappige verhalen voor de roddelpagina’s, leverde zijn onthulling een schandaal op dat zich afspeelde op de sportpagina’s, waar journalisten en officials in de dagen die volgden over elkaar heen vielen om de spijkerharde verdediger te veroordelen.

Charlton had namelijk duidelijk gemaakt dat zijn kleine zwarte boekje geen namen van vrouwen bevatte, maar van spelers die hij op het veld te grazen zou nemen als hij de kans kreeg omdat ze vuile overtredingen op hem hadden gemaakt. Feitelijk had Charlton niet zo heel veel verkeerd gezegd. Hij had in het interview juist expliciet het maken van vuile en gemene overtredingen verworpen. Het maakte de media-storm er niet minder om. “Deze misselijkmakende opmerkingen,” kopte de Daily Express bijvoorbeeld, boven een artikel waarin werd tot het ontslaan van Charlton werd opgeroepen. De Football Association stelde de 35-voudig international in staat van beschuldiging wegens het in diskrediet brengen van de voetbalsport. Zelfs Bobby Charlton werd erbij gesleept om zijn oudere broer te veroordelen.

Embed from Getty Images
Jack Charlton dekt zijn broer Bobby

Wat ongetwijfeld niet hielp was dat Charlton onderdeel uitmaakte van een Leeds United dat wijd en zijd bekend stond om het veel te harde spel dat het speelde. Dit was het ‘Dirty Leeds’ waartegen Brian Clough, toen hij in 1974 bij die club aantrad als coach, pontificaal verklaarde dat al de trofeeën die ze de voorgaande jaren gewonnen hadden niet telden, omdat ze met valsspelerij in de wacht waren gesleept. Jack Charlton was echter in de verste verte niet de ergste speler van dat team. Integendeel, de veteraan was eerder van het type ‘hard, maar fair’ dat op veel respect van tegenstanders kon rekenen.

De hele affaire liep met een sisser af. De FA besloot af te zien van het opleggen van een boete of een schorsing en veroordeelde Charlton alleen tot het afleggen van een verontschuldiging. Dat deed de vijfendertigjarige met een subtiele veroordeling van de media door te verklaren dat het hem speet dat zijn woorden de pers de kans hadden gegeven het voetbal zwart te maken.